Eksamen på HHX

På den merkantil studentereksamen (HHX) skal du til mindst 10 eksamener i alt på de tre år. Prøverne til eksamen på HHX kan være skriftlige, mundtlige, case- og projektprøver eller blandingsformer. Undervisningsministeriet udformer alle skriftlige eksamensopgaver og udpeger eksterne censorer til alle prøver - både de mundtlige og de skriftlige.

Ved de fleste prøver må du bruge udvalgte former for hjælpemidler - også IT. Det vil altid fremgå tydeligt, hvilke hjælpemidler du må tilgå til de enkelte eksamener. Hjælpemidler der ikke fremgår, må ikke anvendes. Det er (med mindre det meget tydeligt fremgår) ikke tilladt at kommunikere indbyrdes eller med omverdenen.

Læse mere:

Bekendtgørelse om prøver og eksamen i de almene og studieforberedende ungdoms- og voksenuddannelser

Generelt om eksamen på HHX

Du skal ikke til eksamen i alle dine fag og dine eksamener afgøres af en udtrækning i Undervisningsministeriet. Udtrækningen af dine eksamener offentliggøres i maj måned, og du vil kunne se dine eksamener på dit studiesystem. Da eksamen bestemmes ved udtrækning, kan sammensætningen være vidt forskellig fra elev til elev.

Allerede i grundforløbet skal du til de obligatoriske prøver i Almen Sprogforståelse og Økonomisk Grundforløb. Prøvekaraktererne fra disse fag kommer på eksamensbeviset, men de to prøver tæller ikke med i det samlede antal eksaminer. Dertil kan du allerede i 1.G komme til en mundtlig eksamen i et eller flere af dine fag på C-niveau, hvilket gør, at dine eksamener bliver mere ligeligt fordelt over de tre år, du går på gymnasiet. 

Hvilke fag er der eksamen i?

Da eksamen bestemmes ved eksamensudtrækket, kan sammensætningen være vidt forskellig fra elev til elev. Dog ligger det fast, at alle HHX-elever skal til eksamen i:
  • Dansk A, skriftlig
  • SOP (Studieområdeprojektet), mundtlig

I alle de fag, du har på A-niveau, skal du op i mindst én eksamen. Hvis du har mere end fire A-niveau fag, så stiger antallet af eksamener også. Har du f.eks. fem fag på A-niveauer, skal du op i 11 eksaminer frem for det normale antal på 10. 

Eksempel på eksamensfag

En HHX-elev har valgt en studieretning med Afsætning A og Virksomhedsøkonomi A. Han har som fremmedsprog Tysk B og trukket Matematik op på A-niveau samt har valgt Finansering C som valgfag.

Fordi HHX-eleven har valgt at trække Matematik op på A-niveau, kommer han op på 5 A-niveauer og har derfor en eksamen mere ud over de 10, som er almindeligt på HHX. Eleven har altså 11 eksamener samt de to prøver i grundforløbet (Almen Sprogforståelse og Økonomisk Grundforløb), som han skal op i.

Fordelingen af HHX-elevens eksamen kunne måske se sådan ud: (m = mundtligt og s = skriftligt):

1.G 2.G  3.G

AP (s)

ØG (m)

Samfundsfag C (m)

Tysk B (m)

International Økonomi B (m)

Afsætning  A (s)

Virksomhedsøkonomi A (s)

Matematik A (s)

Dansk A (s)

Dansk A (m)

Historie B (m)

Engelsk A (m)

SOP (m)

Sygeeksamen

Hvis du bliver syg til sommereksamen, så afholdes sygeeksamen i august måned. For at du kan komme til sygeeksamen, skal du have afleveret dokumentation for sygefraværet.

Du vil få en besked i dit studiesystem, hvornår eksamen afholdes.

Eksamensbevis 

Du får et eksamensbevis, når du har opnået mindst 02 i vægtet gennemsnit af dine afsluttende standpunktskarakterer og prøvekarakterer.

I beregningen af eksamensgennemsnittet indgår karaktererne med forskellig vægt afhængigt af niveauet. Dit eksamensgennemsnit bliver forhøjet, hvis du tager flere fag på A-niveau, end der kræves i uddannelsen.

Klage over eksamenskarakterer

Hvis du mener, at en karakter, du har fået til eksamen, er forkert, har du mulighed for at klage. Når du klager, kan udfaldet være:

  • At du får en ny karakter (ved skriftlig eksamen) eller
  • At du får tilbud om at tage eksamen igen eller
  • At din klage bliver afvist.

Hvis du beslutter dig for at klage over din eksamenskarakter, er det vigtigt, at du også overvejer risikoen ved at klage. Får du en ny bedømmelse af din skriftlige opgave, eller skal du til en mundtlig reeksamen, kan du risikere at få en lavere karakter, som kommer på eksamensbeviset.

Læs mere om at klage:

Du kan læse mere om, hvordan man klager over sin karakter i vores klagevejledning ved eksamen.

Klager over eksamen i gymnasiale uddannelser

Bekendtgørelsen om prøver og eksamen ved almene og studieforberedende ungdoms- og voksenuddannelser (Kaptiel 10: Klage)

Hvis du vil klage over din årskarakter, skal du som udgangspunkt henvende dig til skolens ledelse. Du kan læse mere her omkring klage over en årskarakter.

Vejledninger til eksamen og terminsprøver

På Mentee vil vi gerne hjælpe dig med eksamen på HHX. Derfor har vi lavet vejledninger til eksamen i mange af dine fag. Ved at bruge vores vejledningerne bliver du klædt godt på til selve eksamen. Vi forklarer dig, hvordan eksamensformen konkret er, hvordan du forbereder dig bedst, og hvordan du skal håndtere selve eksamen. Her kan du se vores vejledninger.

Find mere hjælp til din forberedelse

Du kan få hjælp på Mentee til din forberedelse af eksamen og prøver. I vores håndbøger kan du finde grundige noter og vejledning. I vores opgave- og analysehjælp får du støtte og træning i at løse de typiske opgaver i fagene. Du kan også finde et væld af vejledninger, skabeloner og oversigter. Du kan finde lige, hvad du har brug for her